Obiective generale

Obiectivul proiectului complex

Proiectul „Prezervarea și valorificarea patrimoniului literar românesc folosind soluții digitale inteligente pentru extragerea și sistematizarea de cunoștințe” își propune  să contribuie la prezervarea și valorificarea patrimoniului literar românesc, prin dezvoltarea unei platforme software integrată INTELLIT, de căutare și analiză semantică avansată, inteligentă pentru colectarea și corelarea de date structurate provenite din surse de date precum:  Dicționarul General al Literaturii Române, Cronologia Vieții Literare Românești (1944-2000) și Opere Canonice ale Literaturii Române (operele a 28 de scriitori români aparținând patrimoniului literar național).

proiecte componente

Proiect 1: Dicționarul general al literaturii române, ediția a-II-a: sistematizare, traducere, digitizare (DGLR 2.0)

Proiect 2: Cronologia vieții literare românești (1944-2000): finalizare, sistematizare, digitizare (CVLR)

Proiect 3: Biblioteca virtuală de literatură română: sistematizare și digitizare (BVLR)

Proiect 4: Instrumente de căutare și analiză semantică în patrimoniul literar românesc (ICAS)

OBIECTIVE PROIECTE COMPONENTE

Descriere și obiectiv general Proiect „DGLR 2.0”:
Proiectul DGLR 2.0 își propune să traducă în limba engleză (parțial) și să transpună în format electronic (integral) colecțiile de informații din „Dicționarul General al Literaturii Române”, ediția a II-a. Elementul de noutate al proiectului constă în structurarea colecțiilor de informații digitale într-un format standardizat deschis, compatibil cu platforma națională integrată INTELLIT, în vederea colectării, stocării și expunerii acestora în cadrul platformei. 
Obiectivul general al proiectului
 va constă în revizuirea și sistematizarea materialului existent, în vederea traducerii și/sau digitizării, material ce va fi transformat în sursă de date pentru platforma INTELLIT.

Descriere și obiectiv general Proiect „CVLR”:
Proiectul CVLR își propune să finalizeze și să transpună în format electronic colecțiile de informații din „Cronologia Vieții Literare Românești” (1944-2000). Elementul de noutate constă în structurarea colecțiilor de informații digitale într-un format standardizat deschis, compatibil cu platforma națională integrată INTELLIT în vederea colectării, stocării și expunerii acestora în cadrul platformei. 
Obiectivul general al proiectului
 va constă în structurarea colecțiilor de informații digitale într-un format standardizat deschis, material ce va fi stocat și expus în cadrul platformei INTELLIT.

Descriere și obiectiv general Proiect „BVLR”: 
Proiectul BVLR își propune să dezvolte o platformă software integrată (depozit de date și servicii Web de colectare și acces), ca suport pentru „Biblioteca virtuală a literaturii române”, ce va oferi servicii de 
căutare semantică avansată, de minerit de concepte emergente și de explorare a legăturilor intertextuale pe eșantioane de date provenite din bazele DGLR 2.0, CVLR și OCLR (= Opere canonice ale literaturii române, cuprinzând operele unor scriitori români aparținând patrimoniului literar național pentru care nu mai există drepturi de autor).
Obiectivul general al proiectului va constă în dezvoltarea unei platforme software care, prin componentele sale,  va furniza informații cu privire la literatura română  (bibliografie exhaustivă, informații ce privesc toate edițiile unei opere, manuscrise, versiunea digitală a operelor celor mai importanți scriitori români ieșiți de sub incidența copyrightului, etc).

Descriere și obiectiv general Proiect „ICAS”: 
Proiectul ICAS presupune implementarea următoarelor servicii integrate în portalul web BVLR:

  • căutarea de informații și documente relevante din punct de vedere semantic; 
  • mineritul de concepte centrale, emergente în diverse perioade de timp;
  • clusterizarea semantică a documentelor din patrimoniul literar românesc în vederea identificării de grupuri de documente similare;
  • explorarea inter-textualității din prisma legăturilor lexicale și semantice dintre fragmente de texte;
  • evoluția stilului de scriere în diverse perioade istorice pe baza unei game variate de indecși automați de complexitate textuală.

Obiectivul general al proiectului va constă în >dezvoltarea de instrumente software automate de căutare și analiză semantică în patrimoniul literar românesc bazate pe tehnici avansate de prelucrare a limbajului natural (PLN).  

Close Menu